Discus Hastalık (bölüm a)
YAYGIN DISCUS HASTALIKLARININ BELİRTİLERİ (SEMPTOM) TEMELLİ TEDAVİSİ:
Aquaristlerin çoğunun, kesin teşhis ve tedaviyi sağlayacak, laboratuar tekniklerine ulaşma imkanı yoktur. Bir çok durumda semptomlar rutin tank temizliği veya besleme sırasında fark edilir. Bu başlık altında yaygın discus hatalıklarının tedavisi sırasında sizlere yardımcı olacak bilgileri verilmektedir. Alternatif tedaviler uygulanabilir ve bazı durumlarda değişik kriterlere ihtiyaç duyulabilir.
Ön Bilgi:
Hastalıkların tedavisinde, semptom temelli yaklaşımda; Hastalığı tedavi yöntemi ve seçilen ilaçlar, balığın davranış tipine ve görünüşüne göre seçilmelidir. Diğer taraftan bir aquaristin mikroskop alıp kullanmasının, düşünülenin aksine çok zor olmadığına değinmek gerekir. Akvaryum hobisi olan arkadaş gurupları veya kulüp üyeleri birleşip bir mikroskop alabilir ve ne tür bir parazit yada bakteri ile uğraştıklarını anlamaya çalışa bilirler. Yada tanıdık, doktorlardan, eczacılardan veya veterinerlerden yardım alınabilir. Bazı balık hastalıklarının tedavisi için ezbere metotlar bulunmaktadır, fakat hala balık psikolojisi ve hastalıkları hakkında araştırmaya ve bilgilenmeye ihtiyaç vardır.
Hastalıkları Önleme:
Hastalıkları önlemenin temel taşı mükemmel su koşulları sağlamak ve sürdürmektir. Saklanan discusa ve akvaryumcunun ilgi alanına göre discus akvaryumunun fiziksel parametreleri değişir. Örneğin vahşi yakalanmış Heckel discusu organik atıklara akvaryumda büyümüş olanlara göre daha hassastır, sıcak, yumuşak, turbalı ve asidik suyu sever. Diğer taraftan seçilerek üretilmiş cinsler basit bakım için iyi olan, yumurtlama düşünülmeyen görece daha sert sularda yumurtlarlar. Karantina birçok kötü durumu engellediğinden çok önemlidir. Karantina terimi orijinal olarak 40 günlük izolasyonu anlatmaktadır, bizim durumumuzda ise 6 haftalık ayırmayı anlatır. Aşağıdaki tablo karantinanın yararlarını göstermektedir.
Karantinanın Yararlı Etkileri----------------------------------------Açıklama Yeni balığın sağlık durumunun anlaşılması.------------------------Kuluçka dönemindeki hastalıklar sağlıklı balık alındıktan günler hatta haftalar sonra ortaya çıkar. Karantina tankı topluluk tankından daha iyi gözlem imkanı sağlar. Eldeki balıklara hastalık bulaşma riskini azaltır.-------------------Her ne kadar patojenler kirlenmiş ekipmanlarla diğer tanklara taşınırlarsa da bir çok bakteri ve parazit karantina tankında temizleninceye kadar dururlar. Yeni balığın alışması için iyi bir imkan.-------------------------------Topluluk tankı yeni balığın dezavantajlı olduğu rekabetli bir ortamdır. İlaç kullanımı daha kolaydır.-------------------------------------------Karantina, Hastane tankları genelde topluluk tanklarından küçüktür ve daha az ilaca ihtiyaç duyarlar (suda çözünmüşse). Diğer taraftan karantina prosedürleri yeni balık alımlarından gelen problemleri azaltırken, problemlerin tamamen yok olacağının garantisi yoktur. Bazı hastalıkların kuluçka süresi o kadar uzundur ki semptomların belli olması aylar alabilir. Diğer durumlarda, yeni balık sağlıklı veya taşıyıcı olabilir. Başka bir ifadeyle enfeksiyon hastalıkla ilişkili değildir. Bu taşıyıcının tehlikeli bir patojeni taşımasına rağmen hiçbir işaret göstermediği ve karantinanın problemsiz sona erdiği anlamına gelir. Daha sonra topluluk tankındaki diğer balıklar aynı hastalığa yakalanıp semptomlarını gösterirler. Bu tip hastalıklar örneğin: Ichthyophthirius multifiliis ("Ich") tipi enfeksiyonlarda görülebilirler. Vahşi yakalanan bir discusta parazit bulunma riski uygun bir üreticiden alınandan daha fazladır. Satıcılardan alınan balıklar iyi durumda olabilir ama hasta türlerle veya vahşi yakalanmış hayvanlarla yakın ilişkide olduklarından çok riskli olurular. Bazı hobiciler bilinen ve güvenilen kaynaklardan gelen balıkları karantina süresince dezenfekte etmeyip gözlerler. Diğer taraftan yüksek riskli türler genelde önceden dezenfekte edilirler.
Karantina Tankı Kurulurken Şunlara Dikkat Edilmelidir:
1. Filtre sistemi balığın ürettiği amonyak problemini kontrol etmelidir. Diğer bir ifadeyle fitre çevrimlenmelidir, yapılmazsa balığın sağlığını düzeltmek için tasarlanan sistem onu ölümüne neden olur. Çok az insanda ayrı bir tankı çalıştıracak malzeme olduğundan, yeni kurulan karantina tankı için hobiciler ellerindeki diğer tankın extra filtre malzemesini kullanırlar. 2. Karantina tankları normalde çıplak tabanlıdır, balık saklanmak isterse ve stresli olursa birkaç plastik bitki veya plastik ağaç konulabilir. (Her ne kadar birçok tecrübeli bakıcı buna katılmasa da). Bitkili veya bitkisiz bu tanklar çok dengesizdir, günlük ve yeterli su değişimi önemli olmaktadır, ilacın kullanımına göre. Genel olarak günlük %25 su değişimi orta yüklü bir tank için minimumudur. (Örneğin 30 galonluk tankta iki discus) Tankın duvarları ve tabanı olabildiğince temiz tutulmalıdır. Camdaki en küçük ilaç artığı bile suyun oksijen miktarını inanılmaz olarak düşüren mikroorganizmaları saklayabilir. Buda balığa solunum ve nerolojik problemler verebilir. 3. Güvenilir ve yeterince güçlü bir ısıtıcı kullanılmalıdır ve suyu yeterince oksijenlendirecek hava pompanız olmalıdır. 4. Ağlar, vakum ekipmanı gibi bu tankta kullanılan her şey hastalığın yayılmasını önlemek amacıyla diğer tanklarda kullanılmamalıdır. Ekipmanların sterilizasyonu diğer balık sağlığı kitaplarında verilmiştir.
Nasıl İlaç Alınmalı:
İlaçlar daha sonra kullanıldıklarında etkileri kaybolan, son kullanma tarihlerine sahiptirler. Işık, nem ve artan sıcaklık ilaçların bozulmasını hızlandıran faktörlerdir. Maalesef mağazalarda son kullanma tarihi olmayan ve uygun koşullarda saklanmayan birçok ürün vardır. Ilık sıcaklıklar, nemli çevre, çok ışık altındaki raflar ticari ilaçları etkiyen faktörlerdir. Diğer zamanlarda da kutusunu temizlemek için eski ilacı kullanmaya karar veren hobicinin kendisidir.
Bu gibi durumlar önlenmelidir. İlaç satın alırken ve saklarken işinize yarayacak bazı öğütler; 1. Birçok balığa uygulamayacağınız veya birçok akvaryumunuz olmadığı sürece hemen ilaç almayın. Çok az tedavi edilebilir durum anında ilaç kullanımını gerektirir ve birçok durumda su değişikliği, sıcaklık ayarı, tuz tedavisi veya iyi bir gözlemle başlamak en iyisidir. 24 saat bekleyin ve ihtiyacınız olan ilaçtan taze bir paket alın. 2. İlaçları yüksek satış yapan ve iyi koşullarda saklayan yerlerden alın. Tozlu veya nemli paketlerden uzak durun. Kolayca açılıp kirlenebilen paketlerdense ağzı hava geçirmez olanları tercih edin. 3. Bilinmeyen veya zayıf tanımlanmış içeriklilerdense içeriği açıkça anlatılan ve son kullanma tarihi olanlar tercih edilmelidir. 4. Aldığınız ilaçları serin ve kuru bir yerde saklayın. Hava geçirmez paketleri açarsanız içindekine birkaç ay güvenebilirsiniz, süresi dolunca emniyetli bir yerde yok edin. 5. Akvaryum ilaçlarını çocukların ve hayvanların ulaşamayacağı bir yerde muhafaza edin.
İlaç Kullanımında Bazı Prensipler:
Balıkların tedavisinde kullanılan en genel ilaçlar antibakteriyal, antifungal ve antiparasitic olanlardır. Akvaryumcunun anlaması gereken en önemli şey her bir ilaç sadece tek tip patojene etkilidir ve bu yüzden sihirli bir ilaç yoktur. Aynı kategorideki patojenlerde bile, örneğin bakteri, her antibiyotiğin farklı etkisi vardır. Dolayısıyla çok dikkatli bir şekilde, içindeki etken maddeye göre seçilmelidir. Etken maddeli ilaçların kullanıldığı patojen üzerindeki etkisi önemlidir ama kullanılan doza, kullanım sıklığına ve süresine göre bu etkinin derecesi değişebilir. Buna ek olarak sadece patojen değil balığınızda toksititeden etkilenebilir. Bazen ilaçların bazı özellikleri daha etkili olduğu için istenebilir (örneğin bütün kaslarda ve sıvılarda ilacın çözünebilmesi) ama artan etkinlik toksititenin artışıyla ilgilidir. Akvaryumcularda istenen amaca ulaşacağı ümit edilen, her biri ayrı hastalığa etkili ilaçların karışımından oluşan kokteyller vardır. Bu aquarist tarafından, balığı hangi tip hastalığın etkilediğini araştırmamanın ve anlamamanın özürü olarak alınır. Her tür hastalığa etki edeceğine inanılan karışımlar olduğu fikri yanlıştır. Bu fikrin hatası, hasta balığa verilen kimyasalların etkinlik anlamında yararsız olmasıdır. Çünkü doğru maddeler kullanılmamışlardır. Bu hastalığın karakterini maskeleyebilir ve doğru ilaç kullanımında olmayacak olan gereksiz kirlenmeye yol açar. Ek olarak dirençli patojenlerin seçilmesi gibi diğer sorunlara da yol açabilir. Bakterilere etkin karışımlar kullanıldığında bu tip kokteyller nitrit bakterilerini de öldürdüklerinden tehlikeli olurlar.
Discus Üreme Bilgi
pÜREME :/p pYavru alınma zorluğu ile bilinen ve hobicilerin hayalini süsleyen bir balık olan discusta son zamanlarda hobiciler arasında yavru alan sayısı arttığı gözlenmektedir, eş oldukları kesin olan bir çift discustan yavru almak için ön ş...
Discusa genel bilgisel bakış...
pAKVARYUM VE DİSCUS SİSTEMİ HAKKINDAKİ DERLEME/p pDiscus bakımı için gerekli ön koşullar/p pDiscusa yeni başlayanın karşısına çıkan ilk sorun, akvaryumum büyüklüğü ne kadar olmalı, bir akvaryumda kaç discus besleyebilirim, ze...
Discus Özlü Sözleri
p Discus akıllı hayvandır , sevildiğini anlar.../p pSayın Ümit Tunç (REİS) 03 10 2011 /p --------------------------------------------------- pDiscus için pişmiş olmak gerek, bilge olmak değil, kararlı olmak gerek, şipsevdi değil. Sab...
Aydınlatmada ledmi klasik sistemlermi kullanılmalı?
pSon zamanlarda led aydınlatmaların çoğalması dolayısıyla bu konumda çokca soru geldiğinden bu konuyla alakalı bir düzenleme oluşturmanın fayda sağlayacağını düşündüm... /p pKurmayı düşündüğünüz led sistemle aydınlatma size sadece elektrik...
Discus Karantina
pKarantina ve discusların alışması/p pÖzenli bir alıştırma ve sağlam bir karantinaya mağlesef yeterince önem verilmiyor. Karantinadaki baş hedef balıkları takip etmek, su değerlerine alıştırmak ve ana tank ile karşılıklı su aşılamalarıdır. ...
Discus Hastalıklarında ISI tedavisi
pIsı tedavisi:/p pIsı tedavinin tesiri discusun mukoza üretiminin yanı sıra genel metabolizmanın hızlanmasına ve bağışıklık direncinin artmasına yol açar. Memelilerin ateşlenmesi ile kıyaslanabilir. Kılavuz değer olarak balığın alışık olduğu...
Discus Ve Üreme...
pDİSCUSLARDA ÜREME/p pÇok boyutlu, girift ve dinamik bir yapıda yaratılan varlıklarla alakalı araştırmalar, çok yönlü ve uzun soluklu olduğu takdirde yeni sırları gözler önüne sermekte ve yaratılışa ait yeni güzellikleri ortaya çıkar...
discus Hastalık (bölüm d)
pTedaviler:/p p1. Metronidazole: 250 mg/10 litre suda kullanın. 8 veya 7 mg/litre. Her doz verilmeden önce %20 su değiştirin. Üç gün boyunca birer doz verin. Bir miktar akvaryum suyunda önceden çözün ve akvaryuma dökün./p p2. Fluke Tabs: ...
Discus Hastalık (bölüm c)
pAşağıda Belirtilenler İse Sağlık Problemleri İle İlgili Olabilen Değişikliklerdir:/p p1. Kalıcı Koyu Renk 2. Renksiz Yaralar 3. Beyazımsı Noktalar 4. Artan Deri Mukozası 5. Yumrular, Açık Yaralar 6. Kabarmış Pullar/p pGenelde diğe...
Discus habitatı
pHABİTATI :/p pAmazon nehri habitatına ait olan ve çoğunlukla hibrit türlerinin akvaryumlarımuza konuk olduğu discuslar anavatanında Heckel, Blue, Brown,Green türlerinin alt varyasyonları olarak bulunur, su ısısının 30 derece, ph ın 4 lü değe...
Discus Hastalık (bölüm a)
pYAYGIN DISCUS HASTALIKLARININ BELİRTİLERİ (SEMPTOM) TEMELLİ TEDAVİSİ:/p pAquaristlerin çoğunun, kesin teşhis ve tedaviyi sağlayacak, laboratuar tekniklerine ulaşma imkanı yoktur. Bir çok durumda semptomlar rutin tank temizliği veya besleme sı...
Spirulina
p*Doğadaki en zengin komple yüksek biyolojik değerde proteine sahiptir. Kendisine en yakın soya fasulyesinden yaklaşık 2 kat daha fazladır./p p*Doğadaki en zengin B-12 vitaminine sahip besindir. En yakın takipçisi dana ciğerine göre 2-6 ka...
Artemia zenginleştirme
Red Pepper Paste adlı ürünü kullanabilirsiniz...Red Pepper Paste, Rotifer ve Artemia için benzersiz zenginleştirici bir üründür. Red Pepper Paste, Artemia için kullanılan klasik yağ emülsiyonları ve Rotiferler için kullanılan maya tipi yemlerden fark...
Discus Hatalık (bölüm b)
pEk olarak bakteriyel problemler parazit ve yaralanmalardan sonra ikinci önceliklidir ve gerçek sebep çözüldüğünde temiz ve sağlıklı su koşullarıyla iyileştirilebilirler. Bu ilaçları dikkatli ve izleyen özel koşullarla kullanmak için iyi bir sebept...
Daphnia (Su piresi)
SU PİRESİ(DAPHNİA) Su pireleri akvaryum canlıları için ideal canlı yemlerden bir tanesidir. Balıklarda üremeyi tetikleyici özelliği uzman akvaristler tarafından ispatlanmıştır. Ayrca balıkların kondisyon kazanmaları açısından da son derece önemlidir...
Su kimyası
strongSu Kimyası /strong pSağlıklı Balıklar ve kaliteli akvaryum suyu için gerekli en önemli faktör, akvaryumunuzda değişen kimyasal dengeleri kontrol etmektir. /p pKötü su kalitesi her zaman büyük sorunlar doğurur. /p pAkvaryum...
Discus ve Dana Yüreği
pBesleyici ve üretici kişi disclerine protein açısından zengin bir besin kaynağı oluşturmak durumunda. Bu konumda tubifex gibi riziko taşımayan kolay ulaşılabilinir olan, en ucuz fiyatta olanı ve stoklama açısından ucuz maliyetli olan dana yüreği t...
Artemia
ARTEMİA KÜLTÜRÜ Artemia, Arthropoda filumunun Crustacea klasisinde yer alır. Artemia sp. Seale (1933) ve Rollefsan (1939) tarafından yavru balık beslenmesi için mükemmel bir besin maddesi olduğu keşfedilmiştir. Artemia günümüzde üretimi yapılan...
Beyaz Kurt
pBeyaz kurtlar, halkalı yuvarlak solucanlar olup toprak solucanları ile yakın akrabadırlar. Pek çok akrabası gibi beyaz kurtlarında tanımlanıp, isimlendirilmesi 1800’lerin ortalarında atağa kalkan bilimsel keşifler zamanında yapılmıştır./p p...
Kolay kabuksuz artemia hazırlanması
Kolay Kabuksuz Artemia Menüsü; Birçok arkadaşa lazım olabilecek bilgisel paylaşımımızın uygulaması için %5lik çamaşır sularından alıyoruz(3 ve 5 arası olabilir), parfümsüz olması gerek. 2 ölçü suya 1 ölçü çamaşır suyu karıştırıyoruz. Ben bir su ba...
AMAZON
pAMAZON'a Yolculuk... (12.04.2010)/p pYazan Attila Atasoy /p a href=http://s1119.photobucket.com/albums/k638/kebodiscus/?action=view¤t=a_inerken.jpg target=_blanka href=http://i1119.photobucket.com/albums/k638/kebodiscu...
Sarıysa Sarı ,Kırmızıysa Kırmızı Ama doğalıyla...
pDeğerli hobidaşlarım merhaba.../p pDeğer verdiğimiz canlılarımıza dahada iyi imkanlar sunabilmek adına her daim aklımızı kurcalayan yaşamda birşeyler olmuştur./p pDoğadan gelen şifayı nasılki kendimize araştırarak sunuyorsak ,canlıl...
alexander piwowarski ile discus söyleşisi
pDünyanın Saygın Discus üreticilerinden Alexander Piwowarski ile Sevgili Bülent Acun ağabeyimizin gerçekleştirdiği söyleşiyi kendisinin rızası ile paylaşıyorum. Bu noktada Alexander Piwowarskiye paylaşımı kabul etmesi adına ve Bülent ağabeyede em...
Discus sanatseveri...
Merhaba… pHer hangi bir şiir, bir düz yazı yazabilmeyi herkes yapabilir. Önemli olan, onun bir eser, güzel sanat eseri olmasıdır ve bu eseri yaratmanın da bazı aşamaları vardır. O...
Discus Bitki
pBitkiler/p pBitki olarak Anubias, Cryptocoryn, Echinodorus ve Vallisneriıe ile olumulu sonuçlar alınır./p pBitkiler mantıken biolojik bir görev görmeli, hızlı büyümeli ve bol miktarda oksijen üretmeli. İstenilen özelikleri anubias...
Cylop eeze
pKanada’nın tuz göllerinde seçici yetiştiricilik yöntemleriyle üretilen soğuk kurutulmuş mikro kabuklu organizmadır. Balıkların ve diğer suda yaşayan canlıların uzun süreli sağlıklı kalmalarını sağlamak, renklenmelerini, büyümelerini ve üreme kapa...
Wild Discus Kataloğu
a href=http://s1119.photobucket.com/albums/k638/kebodiscus/?action=view¤t=v1.jpg target=_blanka href=# target=_blanka href=# target=_blanka href=http://i1119.photobucket.com/albums/k638/kebodiscus/v1.jpg class=highslide onclick...
İncelemelerin uygulamaya dönüştürülerek üretimde başarı...
pÜretim Amaçlı Oluşturulan Yapay Kuraklık ve Yağmur Sezonu Bereketi.../p pBirçok tropikal kökenli balık türü,doğal ortamlarındaki değişimlerden dolayı sezona bağlı olarak yumurta dökerler. Türlerin çoğunun yumurtlama zamanı pek çok kez yağmu...
Mr. Low and Mr. Acun
p..... ''Singapurda Felix Low hiç bilinmezken ulusal yarışmada derece alınca singapur clup moderatörlerinden ve en eski singapurlu ulusal hakemlerden olan Rajan ,Felix için bir makale yazmış nasıl şampiyon olunur diye. Gerçekten güzel bir yazı bi...