Beyaz Kurt

Beyaz kurtlar, halkalı yuvarlak solucanlar olup toprak solucanları ile yakın akrabadırlar. Pek çok akrabası gibi beyaz kurtlarında tanımlanıp, isimlendirilmesi 1800’lerin ortalarında atağa kalkan bilimsel keşifler zamanında yapılmıştır.

Oligochaeta, toprak solucanları gibi diğer solucan familyalarını da kapsayan bir sınıftır. Bu sınıfın üyeleri yaşadıkları toprak veya çamur içinde hareket etmelerini sağlayan kısa tüy ve kıllara sahiptir. Annelida şubesinde birkaç tane tatlı suda yaşayan solucan olmasına rağmen geri kalan türler karada yaşayan solucanlardır. Bu solucanların pek çoğu açık renklere sahiptir ve beyaz solucanlar olarak isimlendirilmişlerdir. Bunun yanında pembeden kırmızıya, kahverengiden siyaha kadar değişen renklerde türlerde görmek mümkündür. Diş yapısı toprak solucanlarınınkiyle çok yakındır. Bu benzerlik bir büyüteç yardımıyla daha rahat görülebilir. Üzerindeki halkalar bu hayvanların ilerlemelerini sağlamaktadır.

Beyaz kurtlar pek çok kriter yönünden ilgi çekici canlı yemlerdir. Başta balıklar olmak üzere pek çok amfibyum (semenderler, kurbağalar) ve bazı kuş türleri (bülbüller) için de kullanılabilecek ideal canlı yemlerdir.

Beyaz kurtlar öğütücü kurtların yakın akrabasıdır. Bu kurtlar balıklar için yüksek değerde protein ve yağ kaynağıdır. Beyaz kurtlar hastalık veya parazit taşımadıklarından deniz ve tatlı su akvaryumlarında rahatça yem olarak kullanılabilirler. Erişkinlerinin boyları 2,5 cm’ ye kadar ulaşabilir ve büyük balıklar ve büyük yavrular için rahatlıkla kullanılabilirler.

Doğal ortamları topraklık yerlerdir. İyi hazırlanmış çürümüş bitki, gübre ve toprak karışımında yüksek miktarda beyaz kurt bulundurulabilinir. Bu kurtlar kuru toprakta barınamazlar. Diğer bulundukları yerler rutubetli dökülmüş yaprak altları küçük gölcük ve derelerin kenarlarıdır.

Bu kurtlar yüzeye yakın yerleri tercih eder ancak yüzey kuruyacak olursa toprağın derinlerine doğru giderler. Bu olay toprak solucanlarıyla aynıdır ancak çalışmalar beyaz kurtların toprak solucanlarından daha fazla toprağa ihtiyacı olduğunu ve pH in kontrol altında tutulup çok asidik hale gelmemesi gerektiğini göstermiştir.

Üretim genel olarak öğütücü kurtlarla aynidir. Ancak beyaz kurtlar için gereken sıcaklık öğütücü kurtlar için gerekenden daha düşüktür, beslenebilecek en iyi sıcaklık 60F/16Cdir. 35F/2Cnin altında solunumları durur. 75F/24Cde kurtlar ölür. İşte bu sebepten ötürü özellikle yaz aylarında ülkemizde gerekli soğutucu tertibat olmadan beyaz kurt üretmek oldukça zordur.

Beyaz kurtlar yakın akrabaları toprak solucanları gibi hermafrodit canlılardır. Her birey erkek ve dişi üreme organlarını vücudunda taşır. Ancak kendi kendilerini dölleyemezler. Üreyebilmek için mutlaka çiftleşmeye ihtiyaçları vardır. Çiftleşme esnasında her bir beyaz kurt partnerini döller ve her ikisi birden yumurta bırakırlar.

Yumurtalar kokon adı verilen bir yapı içinde bırakılır. Kokonlar saydam ve gözle görülmesi zor küçük yapılardır. Her bir kokon ortalama 10-25 yumurta içerir. Kokondaki yumurta sayısı beslenme gibi çevre faktörlerinden ve ebeveynin yaşından etkilenir. Yaşlı kültürler, olgun kültürlere nazaran daha az üreme kabiliyetine sahipler. Çünkü yaşlı kültürlerde birey sayısı fazladır ve dolayısı ile kirlenmede bu oranda yüksektir. Buda üreme üzerinde olumsuz etki yapmaktadır.

Beyaz kurtların ömürleri ortalama olarak 2 ay kadardır. Bir beyaz kurt günde ortalama 20 yumurta, hayatı boyunca ise ortalama 750-1000 kadar yumurta bırakır.

Bu kurtlar balıklarımız için diğer gerekli temel besinleri kısarak verebileceğimiz en iyi yemdir, ancak bazı akuvaristler özellikle dişilerde şişmanlık yaptığını, balıklarda obeziteye sebep olduğunu söylemektedirler. Bu durumun gerçeği yansıtmadığını aşağıdaki tabloda yapılan karşılaştırmayla görebilirsiniz.

Su altında bir kaç gün deniz akvaryumlarında da bir kaç saat yaşayabilirler. Ama ne yazık ki dibe çöken kurtlar kendini dipteki kuma gömerler, bu yüzden balıklar yiyemeyebir. Ancak çöpçü, vatoz ve salyangozlar bu hayvanları saklandıkları yerlerden çıkarabilirler, bazı tür balıklarda kumları eseleyerek bu kurtları yerler. Bu yüzden en iyi yöntem ölü kurt vermek veya az miktarda vererek dibe düşüp saklanmasını önlemektir. Böylece balıklar yemin nerden geldiğini öğrenecek ve daha hızlı tüketecekler ancak bu seferde büyük balıklar küçük balıkları korkutup yem yemelerine engel olabilir. Bunun çözümü de farklı iki yerden yemleme yapmaktır.

Beyaz kurt özel üreticiler tarafından üretilip satılmaktadır. Bu kurtları üretmekte kullanılan en eski yöntem 25inch (305mm)*10inch (255mm)*3inch (75mm) lik sığ tahta tepsidir. Bu tepsinin yüksekliğinin 3/4ü iyi kalitedeki bahçe balçığıyla doldurulur,üstüne bir parça cam konulup bir torbada saklanır. Günümüzde daha modern kutular bulunabilir. Özellikle bos dondurma kapları, ufak çaplı üretim içinde bos yem kapları uygundur. Kullanılabilecek en iyi kap köpükten yapılmış kutulardır, bunlar nemi ve sıcaklığı muhafaza ettiklerinden dolayı çok kullanışlıdırlar.

Kullanılacak kabin 3/4ü uygun balçıkla doldurulmalıdır. Bu kullanılan balçığın türü bulunduğunuz bölgeye ve edindiğiniz tecrübeye göre değişebilir. Kesinlikle turba kullanmayınız, bunlar genelde asidik madde içerir yada asitte kaynatılarak hazırlanmıştır. Beyaz kurtlar nötr veya çak az alkali ortamlarda yasarlar. Kullanılan kaplar ve balçık kullanılmadan önce steril edilmesi gerekiyor. Bu anda teknoloji kurtarıcı oluyor. Bu işi hiçbir şey mikro dalga gibi yapamaz, bu her şeyi öldürür.

Kullanılan balçık nemli olmalı ama ıslak olmamalı. Nemi korumak için hava almayacak bir torbada saklanabilir ama torbaya hava basmak gerekir. Daha kolay bir yöntemse balçığın üzerini camla kapatmaktır. Böylece kalan boşluklardan balçık nefes alabilir ,fazla ışık engellenir ve kuruma engellenebilir.

Bahçe toprakları genellikle gübreler, bir takım bitki gelişimini hızlandırıcılar ve yabani ot tohumlarını elimine edici bir takım kimyasallar ile işlem görmüştür. Bu katkıların hemen hepsi beyaz kurtlar için zararlıdır. Diğer bir ifade ile bu kimyasal maddeler bitkiler için ne kadar iyiyse, kurtlar için de o kadar kötüdür.

Birçok solucan türü gibi beyaz kurtlarda optimum olarak alkali pH’ya sahip topraklarda iyi gelişim gösterirler. pH asit karaktere doğru kaymaya başlayınca üreme ve gelişme bundan olumsuz etkilenir. Aşırı asidik topraklarda beyaz kurtlar kendilerini topraktan atmak istercesine üretim kabının etrafına tırmanırlar. Kullanacağınız toprağın pH’sını kendiniz ayarlamak isterseniz hazır pH yükselticileri kullanabilir veya toprağa bir miktar kireç ekleyebilirsiniz. Beyaz kurtlar topraktaki pH değişimlerine diğer solucanlara göre nispeten daha dayanıklıdırlar.

Beyaz kurtlar mümkün olduğunca yumuşak yapıdaki toprağı sevmektedirler. Kullanılan toprakta aşırı miktarda kil bulunması iyi değildir. Bu toprağın sertleşmesine neden olur. Çürümüş yaprak parçaları, humus ve torf gibi maddeler toprağı yumuşak tutarlar ve beyaz kurtlar için ideal ortamı hazırlarlar.

Pek çok bahçe toprağının ana maddesini torf oluşturmaktadır. Torf, kimyasal karakter bakımından asit pH’ya sahiptir ve kurtlarınız için uygun değildir. Ancak aynı zamanda fiziksel özellikleri bakımından torf beyaz kurtlar için iyi bir yataklık malzemesidir. Eğer torf kullanacaksanız sahip olduğu asit pH’yı alkali hale getirmeniz gerekmektedir.

İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesinin araştırması da oldukça başarılı. Ekim alanının bozulması, kokması, aşırı konakçı üretmesi gibi sıkıntıları olmayan Hindistan Cevizi Torfu gerçekten çok başarılı. En önemlisi Steril. Konakçı barındırmıyor, neme karşı dayanıklı ve ek külfeti asgariye indiriyor. Diğer malzemeler çok geniş yelpazede farklı içerikte olması (özellikle çeşitli gübre) dolayısıyla üreticiyi yanıltabilir. Marka vermeden malzemeyi tarif etmek gerekirse; Sıkıştırılmış, 30x30x10 ebadlarında, briket görünümünde bir Hindistan Cevizi Torfu; Ufak bir miktarı ile 2.5 kg yoğurt kabına gerekli yüksekliği sağlıyor.

Kimi kaynaklar yataklık malzemesi olarak yanmış at ve sığır gübresinin de kullanılabileceğini yazmaktadır. Ancak gübrenin gerek kullanım zorluğu, gerekse hijyen ile ilgili kafada bıraktığı bir takım soru işaretleri yüzünden kullanılmasını tavsiye etmiyoruz.

Beyaz kurtlar ışıktan hoşlanmazlar ve karanlık yerleri tercih ederler. Işık geçirmeyen opak bir kap seçerseniz istedikleri uygun ortamı sağlamış olursunuz. Üretim yapacağınız kabı seçerken kabın opak ve kapaklı olmasına dikkat edin. Kapak nemi içeride, kültürünüzü ziyaret etmek isteyen yabancı canlıları ise dışarıda tutar. Karanlık olması içinse güzel bir zemin hazırlarlar. Ventilasyonu sağlamak için üretim kabının kapağına mutlaka hava delikleri açılması gereklidir. Oksijenin yeterli olmadığı ortamlarda kurtlar üretim kabının kenarlarına tırmanarak dışarı çıkma isteği gösterirler.

Öncelikle üretime başlamadan medyamın içine bir miktar yulaf karıştırdım. Bu kurtların medyaya girmesine yardımcı olur. Ben pişmiş yarim patatesi balçığın üzerine koyup hafifçe bastırıyorum . Bu hem havanın etkisini azaltıyor hem de kurtlara yem oluyor. Kap her gün kontrol edilir ve eğer patates çürürse veya yenmişse çıkartılır. Alternatif olarak bebek mamaları, yulaf, mısır unu ve mısır unu muhallebisi kullanılabilinir.

Kurtların bakımında ise balçığın yüzeyini biraz kaldırarak alttaki kurtları kontrol edin eğer çok miktardaysa bu kurtların beslendiğini gösterir. Bundan sonra yemleme ve hasat etme zamanı gelmiş demektir. Yüzeye az bir miktar yulaf serpin. Günlük kontrol edin yulaflar gitmişse ve görünürde kurt yoksa biraz daha fazla yulaf ilave edin. Eğer yemler yenilmemişse bunları bozulmadan toplamak ve yüzeyi karıştırmak gerekir.

Gerekli yem düzeyine ulaştıktan sonra üstteki korumayı kaldırın birçok kurdu yem yerken bulacaksınız bu kurtları cımbızla veya camla kazıyarak toplayabilirsiniz. Bu kurtlar çok hassastır. Kısa bir süre sonra kendilerini balçığa gömerler. Yulaf dışında başka yemlerde kullanılabilir. Sebze parçaları, az sütle ıslatılmış kuru beyaz ekmek, kuru kedi köpek yemleri ve süt tozu kullanılabilir.

2004 yılında İstanbul Üniversitesi Su ürünleri Fakültesinde yapılan uluslararası bir çalışma olan The Effect of Different Diets on the WhiteWorm (Farklı besilerin BeyazKurt’a etkisi) da, bu canlıyı nasıl yemleyelim ki verim artışını sağlayalım diye sorgulamışlar ve 5 çeşit yemleme yapılmış. Buna göre;

Karbonhidrat diyeti:Süt ile ıslatılmış ekmek,mısır,buğday Meyve diyeti:Elma,Muz,Hurma püresi Sebze diyeti:Ispanak,Patates,Havuç ve Lahana püresi Alabalık yemi(2mm) diyeti İlk 4 diyetin karışımından oluşan diyet. Bu şekilde beslenen 5 kültürü(başlangıçta her kültüre yetişkin 10 adet beyaz kurt aşılanmış) 3 ay gözlemlemişler ve sonucu; Karbonhidrat diyet kurt sayısı:295 Meyvei diyet kurt sayısı:283 Sebze diyet kurt sayısı:165 Alabalık yemi(2mm) diyet kurt sayısı:342 İlk 4 diyetin karışımından oluşan diyet kurt sayısı: 179 Diyette de görüleceği üzere, beyazkurtlar protein ağırlıklı yeme ilgi ve ihtiyaç duymaktadırlar. Ençok ilgi duydukları ve popülasyonlarını en hızlı arttırdıkları Alabalık yemleri hakkında da yaptığımız çalışmada gördük ki ufak/yavru Alabalıklar için kullanılan yemi tercih ederek, daha çok protein ile daha az yağ vererek beslemiş olacağız.

Alabalık yemleri besin değerleri karşılaşması şöyledir ;

Hiç bir zaman aşırı yemleme, balçık alma, verilen yemleri hemen geri toplama işlemleri yapılmaz. Kurtlar uzun süre yemsiz idare edebilir ama tarlanız kurursa hepsi ölür. Eğer tarlanızı çok ıslatırsanız kurtlar balçığın üzerine çıkar ,belki de kutunuzdan tırmanır. Eğer bu duruma kısa sürede çare bulmazsanız kurtlar ölür ve kötü koku yaymaya baslar karıştırmanın hiç bir zaman kurtarma garantisi yoktur.

Kurtları tarlanızdan almanın üç yolu vardır;

Yüksek güçlü bir ısıtıcıyla kutuyu ısıtırsınız. Böylece kurtlar balçığın üst kısmında toplanır ve buradan rahatça alırsınız.

Bir miktar balçık ayrı bir kaba alınır ve balçığın üzerine kadar su konulur 10 dk. sonra kurtlar yukarıya doğru çıkar ve topak oluşturur.

Kurtların hasadının en pratik ve güvenli yolu yazının başında resimlerde de görüldüğü üzere ufak bir cam parçasının altına yemi koyup ve yem bitmeye yakınken en yoğun oldukları zamanda camı kaldırıp, camdan bir bıçak yardımıyla kazınması ve toprakta kümelenmişlerin bir cımbızla toplayıp temiz bir kap içindeki suya atılmasıyla olur. Suyu birkaç kez değiştirip yemi kullanabilir hale getirebilirsiniz.

Kurtlar alındıktan sonra balçık kurutulur veya süzülüp içine yem eklenip tarlaya geri konulur. İlerleyen zamanda tarlanızın verimi ve sağlığı kullandığınız kutunun boyutuna göre değişir. Ben 1 yıldan daha uzun bir süre yem kutusu kullandım ancak bu küçük gelmeye başladıktan sonra köpük kutuya geçtim.

Yeni tarlanın hazırlanması üstte anlatılan yollarla yapılır. Büyük bir tarladan normal şartlarda 2-3 hafta sonra hasat yapılabilir ama koşullar kurtların istediği gibiyse 1 hafta sonrada başlanabilir. Bütün canlı yem üretiminde olduğu gibi 2 veya 3 tane hazır tarla bulunmalı ve bunları değiştirerek kullanmalı beslenmeleri için gerekli zaman verilmelidir ve eğer tarlalardan biri kaybedilecek olursa eski tarla atılmalı yeni bir tarla hazırlanmalıdır.

Beyaz kurt yetiştirilirken en büyük engel zararlı hayvanların bu kurtları sarmasıdır. Verdiğiniz yemler meyve sinekleri için çekici gelebilir bu yüzden kurtlarınız da zarar görür. Eğer kapağı kaldırdığınızda uçuşan siyah sinekler görüyorsanız, bunları kovalayıp tarlanızı bir kapakla kapatın ve daha soğuk bir yere koyun bu sineklerin tarlanıza olan ilgisini azaltacaktır. Bu genelde çok kötü bir durum değildir.

Sıkıca kapatılmış bir kapak veya koruyucu ve havalandırma için açılmış deliklerde sinekler ve haşaratlar için engelleyici olamaz eger ki delikler girebilecekleri kadar büyükse. Bir diğer zararlı ise küçük kurtlardır. Bunlar yüzeyde hareket eden küçük ince noktalar olarak görünür nem bunların oluşmasına sebeptir. Tarlanızın azda olsa kurumasına izin vermeniz bunlardan kurtulmanıza yetecektir.

Bazen de daha büyük kurtların yüzeyde kaçıştıkları görülür. Bunlarda normalde balçık içinde yasayan kurtlardır. Bunlardan kurtulmak için balçık derin bir suyun içinde uzun süre tutulur ve bu kurtlar yüzmeye başlar buradan da bir kepçe yardımıyla veya suyu dökerek bu kurtları uzaklaştırabilirsiniz bu kurtlar yüzeyde beslenen balıklar için yem olarak kullanılabilir. Daha sonra balçık süzülerek tekrar kutuya konulur.

En son problemde küftür. Bazen yüzeyde kalın bir tabaka halinde küf veya mantar gözlenebilir bunun sebebi fazla yemleme veya toprağın steril olmamasıdır. Balçığı karıştırmak veya üzerine yeni balçık ekleyip 8-10 gün yem vermemek bu sorunu çözer ancak nem nedeniyle yeniden bir süre sonra yenisi oluşacaktır.

Discus Üreme Bilgi

pÜREME :/p pYavru alınma zorluğu ile bilinen ve hobicilerin hayalini süsleyen bir balık olan discusta son zamanlarda hobiciler arasında yavru alan sayısı arttığı gözlenmektedir, eş oldukları kesin olan bir çift discustan yavru almak için ön ş...

Discusa genel bilgisel bakış...

pAKVARYUM VE DİSCUS SİSTEMİ HAKKINDAKİ DERLEME/p pDiscus bakımı için gerekli ön koşullar/p pDiscusa yeni başlayanın karşısına çıkan ilk sorun, akvaryumum büyüklüğü ne kadar olmalı, bir akvaryumda kaç discus besleyebilirim, ze...

Discus Özlü Sözleri

p Discus akıllı hayvandır , sevildiğini anlar.../p pSayın Ümit Tunç (REİS) 03 10 2011 /p --------------------------------------------------- pDiscus için pişmiş olmak gerek, bilge olmak değil, kararlı olmak gerek, şipsevdi değil. Sab...

Aydınlatmada ledmi klasik sistemlermi kullanılmalı?

pSon zamanlarda led aydınlatmaların çoğalması dolayısıyla bu konumda çokca soru geldiğinden bu konuyla alakalı bir düzenleme oluşturmanın fayda sağlayacağını düşündüm... /p pKurmayı düşündüğünüz led sistemle aydınlatma size sadece elektrik...

Discus Karantina

pKarantina ve discusların alışması/p pÖzenli bir alıştırma ve sağlam bir karantinaya mağlesef yeterince önem verilmiyor. Karantinadaki baş hedef balıkları takip etmek, su değerlerine alıştırmak ve ana tank ile karşılıklı su aşılamalarıdır. ...

Discus Hastalıklarında ISI tedavisi

pIsı tedavisi:/p pIsı tedavinin tesiri discusun mukoza üretiminin yanı sıra genel metabolizmanın hızlanmasına ve bağışıklık direncinin artmasına yol açar. Memelilerin ateşlenmesi ile kıyaslanabilir. Kılavuz değer olarak balığın alışık olduğu...

Discus Ve Üreme...

pDİSCUSLARDA ÜREME/p pÇok boyutlu, girift ve dinamik bir yapıda yaratılan varlıklarla alakalı araştırmalar, çok yönlü ve uzun soluklu olduğu takdirde yeni sırları gözler önüne sermekte ve yaratılışa ait yeni güzellikleri ortaya çıkar...

discus Hastalık (bölüm d)

pTedaviler:/p p1. Metronidazole: 250 mg/10 litre suda kullanın. 8 veya 7 mg/litre. Her doz verilmeden önce %20 su değiştirin. Üç gün boyunca birer doz verin. Bir miktar akvaryum suyunda önceden çözün ve akvaryuma dökün./p p2. Fluke Tabs: ...

Discus Hastalık (bölüm c)

pAşağıda Belirtilenler İse Sağlık Problemleri İle İlgili Olabilen Değişikliklerdir:/p p1. Kalıcı Koyu Renk 2. Renksiz Yaralar 3. Beyazımsı Noktalar 4. Artan Deri Mukozası 5. Yumrular, Açık Yaralar 6. Kabarmış Pullar/p pGenelde diğe...

Discus habitatı

pHABİTATI :/p pAmazon nehri habitatına ait olan ve çoğunlukla hibrit türlerinin akvaryumlarımuza konuk olduğu discuslar anavatanında Heckel, Blue, Brown,Green türlerinin alt varyasyonları olarak bulunur, su ısısının 30 derece, ph ın 4 lü değe...

Discus Hastalık (bölüm a)

pYAYGIN DISCUS HASTALIKLARININ BELİRTİLERİ (SEMPTOM) TEMELLİ TEDAVİSİ:/p pAquaristlerin çoğunun, kesin teşhis ve tedaviyi sağlayacak, laboratuar tekniklerine ulaşma imkanı yoktur. Bir çok durumda semptomlar rutin tank temizliği veya besleme sı...

Spirulina

p*Doğadaki en zengin komple yüksek biyolojik değerde proteine sahiptir. Kendisine en yakın soya fasulyesinden yaklaşık 2 kat daha fazladır./p p*Doğadaki en zengin B-12 vitaminine sahip besindir. En yakın takipçisi dana ciğerine göre 2-6 ka...

Artemia zenginleştirme

Red Pepper Paste adlı ürünü kullanabilirsiniz...Red Pepper Paste, Rotifer ve Artemia için benzersiz zenginleştirici bir üründür. Red Pepper Paste, Artemia için kullanılan klasik yağ emülsiyonları ve Rotiferler için kullanılan maya tipi yemlerden fark...

Discus Hatalık (bölüm b)

pEk olarak bakteriyel problemler parazit ve yaralanmalardan sonra ikinci önceliklidir ve gerçek sebep çözüldüğünde temiz ve sağlıklı su koşullarıyla iyileştirilebilirler. Bu ilaçları dikkatli ve izleyen özel koşullarla kullanmak için iyi bir sebept...

Daphnia (Su piresi)

SU PİRESİ(DAPHNİA) Su pireleri akvaryum canlıları için ideal canlı yemlerden bir tanesidir. Balıklarda üremeyi tetikleyici özelliği uzman akvaristler tarafından ispatlanmıştır. Ayrca balıkların kondisyon kazanmaları açısından da son derece önemlidir...

Su kimyası

strongSu Kimyası /strong pSağlıklı Balıklar ve kaliteli akvaryum suyu için gerekli en önemli faktör, akvaryumunuzda değişen kimyasal dengeleri kontrol etmektir. /p pKötü su kalitesi her zaman büyük sorunlar doğurur. /p pAkvaryum...

Discus ve Dana Yüreği

pBesleyici ve üretici kişi disclerine protein açısından zengin bir besin kaynağı oluşturmak durumunda. Bu konumda tubifex gibi riziko taşımayan kolay ulaşılabilinir olan, en ucuz fiyatta olanı ve stoklama açısından ucuz maliyetli olan dana yüreği t...

Artemia

ARTEMİA KÜLTÜRÜ Artemia, Arthropoda filumunun Crustacea klasisinde yer alır. Artemia sp. Seale (1933) ve Rollefsan (1939) tarafından yavru balık beslenmesi için mükemmel bir besin maddesi olduğu keşfedilmiştir. Artemia günümüzde üretimi yapılan...

Beyaz Kurt

pBeyaz kurtlar, halkalı yuvarlak solucanlar olup toprak solucanları ile yakın akrabadırlar. Pek çok akrabası gibi beyaz kurtlarında tanımlanıp, isimlendirilmesi 1800’lerin ortalarında atağa kalkan bilimsel keşifler zamanında yapılmıştır./p p...

Kolay kabuksuz artemia hazırlanması

Kolay Kabuksuz Artemia Menüsü; Birçok arkadaşa lazım olabilecek bilgisel paylaşımımızın uygulaması için %5lik çamaşır sularından alıyoruz(3 ve 5 arası olabilir), parfümsüz olması gerek. 2 ölçü suya 1 ölçü çamaşır suyu karıştırıyoruz. Ben bir su ba...

AMAZON

pAMAZON'a Yolculuk... (12.04.2010)/p pYazan Attila Atasoy /p a href=http://s1119.photobucket.com/albums/k638/kebodiscus/?action=view¤t=a_inerken.jpg target=_blanka href=http://i1119.photobucket.com/albums/k638/kebodiscu...

Sarıysa Sarı ,Kırmızıysa Kırmızı Ama doğalıyla...

pDeğerli hobidaşlarım merhaba.../p pDeğer verdiğimiz canlılarımıza dahada iyi imkanlar sunabilmek adına her daim aklımızı kurcalayan yaşamda birşeyler olmuştur./p pDoğadan gelen şifayı nasılki kendimize araştırarak sunuyorsak ,canlıl...

alexander piwowarski ile discus söyleşisi

pDünyanın Saygın Discus üreticilerinden Alexander Piwowarski ile Sevgili Bülent Acun ağabeyimizin gerçekleştirdiği söyleşiyi kendisinin rızası ile paylaşıyorum. Bu noktada Alexander Piwowarskiye paylaşımı kabul etmesi adına ve Bülent ağabeyede em...

Discus sanatseveri...

Merhaba… pHer hangi bir şiir, bir düz yazı yazabilmeyi herkes yapabilir. Önemli olan, onun bir eser, güzel sanat eseri olmasıdır ve bu eseri yaratmanın da bazı aşamaları vardır. O...

Discus Bitki

pBitkiler/p pBitki olarak Anubias, Cryptocoryn, Echinodorus ve Vallisneriıe ile olumulu sonuçlar alınır./p pBitkiler mantıken biolojik bir görev görmeli, hızlı büyümeli ve bol miktarda oksijen üretmeli. İstenilen özelikleri anubias...

Cylop eeze

pKanada’nın tuz göllerinde seçici yetiştiricilik yöntemleriyle üretilen soğuk kurutulmuş mikro kabuklu organizmadır. Balıkların ve diğer suda yaşayan canlıların uzun süreli sağlıklı kalmalarını sağlamak, renklenmelerini, büyümelerini ve üreme kapa...

Wild Discus Kataloğu

a href=http://s1119.photobucket.com/albums/k638/kebodiscus/?action=view¤t=v1.jpg target=_blanka href=# target=_blanka href=# target=_blanka href=http://i1119.photobucket.com/albums/k638/kebodiscus/v1.jpg class=highslide onclick...

İncelemelerin uygulamaya dönüştürülerek üretimde başarı...

pÜretim Amaçlı Oluşturulan Yapay Kuraklık ve Yağmur Sezonu Bereketi.../p pBirçok tropikal kökenli balık türü,doğal ortamlarındaki değişimlerden dolayı sezona bağlı olarak yumurta dökerler. Türlerin çoğunun yumurtlama zamanı pek çok kez yağmu...

Mr. Low and Mr. Acun

p..... ''Singapurda Felix Low hiç bilinmezken ulusal yarışmada derece alınca singapur clup moderatörlerinden ve en eski singapurlu ulusal hakemlerden olan Rajan ,Felix için bir makale yazmış nasıl şampiyon olunur diye. Gerçekten güzel bir yazı bi...