Aydınlatmada ledmi klasik sistemlermi kullanılmalı?

Son zamanlarda led aydınlatmaların çoğalması dolayısıyla bu konumda çokca soru geldiğinden bu konuyla alakalı bir düzenleme oluşturmanın fayda sağlayacağını düşündüm...

Kurmayı düşündüğünüz led sistemle aydınlatma size sadece elektrik tasarrufu ve haliyle asıl görevi olan aydınlatma görevini yerine getirecektir.

Akvaryumlarda kullandığımız aydınlatmalar güneşi ortamda yaşatmak mahiyetindedir.Led sistemlerde sıcak beyaz, soğuk beyaz ve parlak beyaz şeklinde ışık renkleri olduğundan dolayı balıkların alması gereken ışıksal renkleriki bunu gözle ayırmak zor olduğundan kırmızı yeşil sarı mavi renk boylarında üretilen aydınlatma sistemlerinin kullanılması ile ilgili Ledtronics firmasından bir yetkilinin simplydiscus forumunda yazısını hatta makale demeli okumuştum.Aldığım mühendislik eğitimindeki bilgilerlede örtüşünce aklımda bunlar oturmuştu desem yeri var...

Bu arada ışıklandırmada en önemli kısım discleri şoke etmeyecek noktada bir aydınlatma sistemi kurmak lazım.Direk açtığınızda stres yaşanarak yaşanabilecek huzursuzluklara mahal vermemek adına bulunduğu ortamda ayışığı misali tatlı bir aydınlatmanın gece bulunması ardından seçeceğiniz sisteme uygun ışıklandırılma yapılması uygun olacaktır.

Birçok discsever akvarist akvaryum aydınlatmasında güçlü bir ışıklandırma ile aydınlatmayı sağlamaktalar. Tabiki herkesin kendi dünyası ve saygımız var. Şahsen ben evimde holde olan akvaryumlarda yüksek ışık kullandığımdan yanlarından geçerken asla tedirgin olmuyorlar.Akvaryumunuzun yüksekliğini gözönünde bulundurarak yapacağınız kuvvetli aydınlatma disclerde oluşacak korkuyu azaltacak düşüncesiyle değerlendirirseniz bu noktada mantıklı gelebilir.Akvaryumdaki ışık mantık dahilinde ne kadar yoğun olursa o kadar az gölge görürler.Buda aradığımız huzurlu tanka yakınlık demek oluyor.Kendilerini sağa sola vurup strese girme ve yaralanma riskini azaltmış olacaksınız diye düşünüyorum.Amazondaki ışık suyun renginden dolayı filtrelenmiş bir şekilde olduğu gerçeği var ama lüx gücü açısından ekvatora yakın olması nedeni ile güneş ışınları epeyce kuvvetli bir aydınlatma sağlamakta...

Umarım birgün Allah nasip ederde suya ışığın yansımasını direk yerinde sağlıkla huzurla görürüz :-) Araya duamızı gönlümüzüde sıkıştıralımki hani derler ya 40 kere söyleyince oluyor diye 40000 oldu herhalde benim söylediğim.Gönül istesede, imkanlar elversede ,toplu yaşamın gerekliliği sorumluluklar dahilinde zamansal müsaitsizlikler dolayısıyla şu anda görsel medya araçlarından gördüğümüz ve oralarda bulunan kişilerin ulaştırdıklarıyla sınırlı kalmakta bildiklerimiz ve paylaştıklarımız...

Tübitak sitesinde yapılan bir paylaşımıda ekliyorum bilgi paylaşınca en güzel şey nacizane ;

Floresan lambaların içindeki gaz sayesinde İçinde bulunan civa gazının flamanlarca ısıtılarak buharlaştırılması sonucu oluşan gözle görülmez ışımanın camın iç yüzeyine kaplanmış olan floresan adı verilen madde sayesinde parlak, gözle görülebilir bir ışık üretiyor.

Floresan lambalar 1939 yılında “New York Dünya Fuarı”nda General Electric tarafından sergilendi. Ampüle rakip olarak çıkan floresan lambalar avantajlarıyla dikkat çekiyordu. Aynı evin içinde banyoda, tuvalette, salonda floresan ışık kullanılırken, yatak odasında ampül kullanılıyordu.

Floresanın en büyük avantajı daha az enerji harcayıp, daha çok enerji vermesiydi. Yani 18 Watt’lık bir floresan lamba, 75 Watt’lık bir ampul kadar ışık verebilir. Böylece %75 oranında tasarruf sağlayan floresanlar, okullarda, işyerlerinde kullanılmaya başlandı. Floresanların bir diğer önemli özelliği ise sık sık açma-kapama düğmesine bastığınızda çok elektrik harcarlar.

Örneğin tipik bir floresan lamba devamlı açık bırakıldığında 50.000 saat çalışabilir. Üç saatlik aralarla kapanıp açıldığında ömrü 20.000 saate düşer. Sonuç olarak floresan lambaları bir saat sonra açacaksanız hiç kapatmamanız daha ekonomik olabilir. Ampüller için ise böyle bir şey söz konusu değildi.

Lamba Tipleri

1) INCANDESCENT LAMP (Bildiğimiz Ampul): Evlerde kullandığımız ampuller ilk yatırım maliyeti düşük fakat genel olarak verimsiz lambalardır. Bu tip lambalardan çıkan ışığın rengi 2800 K (Kelvin) den aşağıda ve kırmızı dalga boyuna yakındır(yani bol ısı üretir). Genellikle düşük verimli olmaları ve yaydıkları ışık renkleri (spektrum) açısından çok fazla tavsiye edilmez. Sadece eğer akvaryumu aydınlatan diğer lambaların ışık spektrumunda kırmızı ve kırmızı ötesi renkler bulunmuyorsa ek lamba olarak kullanılabilir.(Mesela cool white florasan ile birlikte). Halojen ile birlikte renk renderleme faktörü yüksek olduğundan dolayı estetik aydınlatmada kullanılabilir. Çıkardıkları sıcaklığa dikkat edilmelidir. Halojen lamba ile birlikte ömürleri diğer lambalara göre kısadır. (Ortalama 1000-2000 saaat)

2) HALOJEN Lambalar: Halojen lambalar ışık özellikleri ve tipi açısından Ampullere benzer. Biraz daha verimlidirler. Yaydığı ışığın rengi 3000 Kelvin civarında olup daha beyazdır. İlk kurulum maliyetleri daha yüksektir. Bütün diğer özellileri ampul ile aynıdır.

3) FLORASAN Lambalar: Değişik ışık renklerinde , güç ve tipte bulunabilirler. Verimleri yüksektir. Çok az sıcaklık yaydıkları için akvaryumun sıcaklığını yükseltmezler. Ömürleri yüksektir. (Ortalama 10000-20000 saat arası) İlk kurulum maliyetleri fazla olsa da işletme maliyetleri daha düşüktür. Florasan seçimi yapılırken daylight veya sıcaklık derecesi 5000K veya daha yüksek sıcaklık seçimi yapılması tavsiye edilir.

Bitkiler açısından kullanılması tavsiye edilebilecek lambalar şunlardır:

OSRAM Lumilux Plus: Kar beyazından sarımsı kreme kadar değişik renk seçeneği mevcut. Avrupalı akvaristlerce çok tavsiye edilen bir ampul. Kaliteli bir üretime sahip.

OSRAM Fluora: Geliştirilmiş gro-lux tarzı ampul diyebiliriz. Ev içi bitkileri için kullanılır. Akvaryumda diğer ampullerle beraber iyi sonuç verir.

Philips Aquarelle: Philipsin ürettiği bu floarasan özellikle akvaryumlar için tasarlanmış olup akvaryumda fotosentez için idealdir.Işığın sıcaklığı: 10000 Kelvin.

Philips Agro-Lite: Philipsin ürettiğ bu floarasan bitkilerde fotosentezi arttıracak şekilde tasarlanmıştır.

Philips Daylight F40D: Daylight tipindeki bu florasan 6500 Kelvin derecesinde ışık üretmektedir. Işık Spektrumu bitkiler için uygundur.

Sylvania Gro-Lux: Sylvania tarafından üretilen bu lamba bitkiler için üretilmiştir. Ürettiği ışık pembe olup Işık Renderleme faktörü çok düşüktür.

Sylvania DaylightStar: 5000K sıcaklıkta güneş ışığı. Yalnız tek başına yetersiz olabilir. Özellikle 10000K’lik tropik ışık gerektiren bitkilerde.

Sylvania AquaStar: tam 10000K’lik olup, tropik dik açılı gün ışığını taklit eder. Deniz akvaryumlarında da kullanılır. Kırmızı ve Mavi renkler daha fazla.

Philips ColorTone 50 veya 75: Bütün renklerin dengeli bir şekilde üretildiği bu lamba 5000 Kelvin sıcaklığında ışık üretir.

General Elektrik ‘te daylight tipinde florasan lambalar üretmektedir. Bu tip lambaları Türkiye’de bulunabileceğini düşünüyorum. Bunun yanında GE sadece bitki ve akvaryum için Plant Light ve Plant & Aquarium tipinde floarasanlar üretmektedir.

Dünyada sadece akvaryum için üretilmiş başka florasan lambalar bulunmaktadır. Fakat bunlar maalesef ülkemizde bazen zor bulunmaktadır. Florasan lambalar belli bir kullanımdan sonra yaydıkları ışık miktarı azalır ve spektrumları değişir. Bu sebepten dolayı belli sürelerde (mesela 6 ayda-1 yılda bir) bu lambalar bozulmasa da değiştirilmelidir. Florasan lambalar genellikle akvaryumla gelen lamba apareyi ile birlikte kullanılmaktadır. Bu aparey bir reflektör (ışığı yansıtıcı) içermez. Bu sebepten dolayı lambanın yaydığı ışık azalmakta ve lambadan elde edilebilecek fayda azalmaktadır. Bu apareylerde her zaman yetersiz ampul yeri vardır. Eninde sonunda en uygun aydınlatma için yeni bir kapak ve reflektör temin edilmeli veya yapılmalıdır.

4) CIVA VE SODYUM BUHARLI LAMBALAR: Yüksek yoğunluklu deşarj tipi (HID) lambalardandır. Bu tür lambalar özellikle yüksek verimlerinden ve yüksek ışık şiddeti verebildiklerinden dolayı sokak lambalarında kullanılır. Yüksek sıcaklık yaymaları akvaryum suyunun sıcaklığının artmasına ve uygulama zorluğuna sebep olur. Su soğutucusu veya fan gerektirirler.

a) Cıva Buharlı Lambalar: Bu tür lambaların yaydığı ışık Maviye yakın daylight tipi florasanın yaydıığ ışığa benzer. Işık sprektrumu da çok az kırmızı ışık içerir. Ömürleri uzundur. İlk kurulum maliyetleri yüksektir. Lambaları pahalıdır. Cıva buharlı lamba yerine daylight tipi floarasan kullanılması daha mantıklıdır.

b) Sodyum Buharlı Lambalar: Bu tip lambalar sarı ışık üretirler. Işık spektrumları photsentezi desteleyecek yapıda değildir. Akvaryumda kullanılması tavsiye edilmez.

5) METAL HALIDE: Metal Halide cıva ve sodyum buharlı lambalar gibi yüksek yoğunluklu deşarj tipi (HID) lambalardandır. Metal Halide yüksek verimli ve uzun ömürlüdür. Yüksek sıcaklık yaydıkları için uygulamada dikkat edilmelidir. Fan veya su soğutucusu gerektirebilirler. Değişik güçlerde bulunabilirler. En az 5000 Kelvin sıcaklıkta ışık üreten metal halid lambalar kullanılması tavsiye edilir. (Mesela Philipsin 5K High Output Metal Halide) Işık renderleme faktörleri çok kötüdür. Akvaryumlarda 250 Wattın altında metal halide kullanılması tavsiye edilmez.(Işık sıcaklığı ve verimleri düşmektedir)

——————————————————————————–

Uygulama Örnekleri ve Dikkat Edilecek Hususlar

Tekrar etmek gerekir ise akvaryum aydınlatmasında seçim yapılırken akvaryum boyutları özellikle derinliği, bitki ve balık türleri göz önünde tutulması gerekmektedir. Bunun yanında maddi olanaklar ve aylık ödenecek elektrik faturası da önemli bir husustur. Elektriğin Kilowatt Saati 1TL dersek. Günde 12 saatten 500 wattlık bir Metal Halid Lamba ayda 12×0,5x30x1=18,00 .- TL (Onsekiz TL) elektrik faturası ile karşılaşmanızı ve limiti aştığınız için daha fazlası ile karşılaşmanıza sebep olur.

Kullanılabilecek kombinasyonlar: Grolux veya Aquaristic ile birlikte Daylight ve bir kaç adet spot tip halojen kullanılarak bitki için yeterli aydınlatma yapılabilir. Kullanılacak adet ve güçler akvaryum boyutlarına göre deneysel olarak kolaylıkla bulunabilir. (Birer adet daylight ve Grolux veya Aquaristic için 2 adet haloje spot. ve katları) Daha az enerji tüketimi için Daylight tipi florasanların yerine daylight tipi 6000-6500 Kelvin eco light (energy saving) kompakt lambalar da kullanılabilir. Bu lambalar pahalı oldukları halde verimleri yüksek ve ballast ,starter vb. gerektrirmekileri için uygulamaları kolaydır. Bir adet 250 watt Metal Halide ve Grolux ve Aquaristic tipi akvaryum floarasanların kombinasyonları kullanılabilir. Akvaryumun genişliği ve derinliğine göre Metal Halidin gücü ve florasanların adetleri arttırılabilir.

LED, adından da anlaşılacağı gibi bir diyot türüdür. Tüm yarı iletken diyotlar elektrik devresine doğru bağlandıklarında ışık yayarlar, ancak normal diyotlar görünür spektrumun dışında ışıma yaptıkları için bizim tarafımızdan fark edilmezler. Görünür frekanslarda ışıma yapan bir diyot elde etmek için üretimde farklı yarı iletken maddeler kullanılır.

Diyotlar akım iletirken gerçekleşen ışıma yarı iletken maddedeki uyarılmış elektronların normal yörüngelerine dönerken kaybettikleri enerjiyi foton olarak yaymaları sonucu oluşur. Farklı materyallerde elektronların yörüngelerinin enerji seviyeleri farklıdır, bu yüzden farklı materyallerde elektronlar yörüngelerine dönerken farklı frekanslarda foton yayarlar (bir fotonun enerjisi frekansıyla doğru orantılıdır).

Sonuç olarak, bir LED’in çalışması sırasında ortaya çıkan ışık aslında yarı iletken maddelerin doğasından ve diyotların yapısından kaynaklanan bir özelliktir. Herhangi bir elektrik arkı, ya da açık elektrik akımı söz konusu değildir.

Herkese aydınlık bir tank ,mutlu discler ,huzurlu anlar diliyorum ...

Discus Üreme Bilgi

pÜREME :/p pYavru alınma zorluğu ile bilinen ve hobicilerin hayalini süsleyen bir balık olan discusta son zamanlarda hobiciler arasında yavru alan sayısı arttığı gözlenmektedir, eş oldukları kesin olan bir çift discustan yavru almak için ön ş...

Discusa genel bilgisel bakış...

pAKVARYUM VE DİSCUS SİSTEMİ HAKKINDAKİ DERLEME/p pDiscus bakımı için gerekli ön koşullar/p pDiscusa yeni başlayanın karşısına çıkan ilk sorun, akvaryumum büyüklüğü ne kadar olmalı, bir akvaryumda kaç discus besleyebilirim, ze...

Discus Özlü Sözleri

p Discus akıllı hayvandır , sevildiğini anlar.../p pSayın Ümit Tunç (REİS) 03 10 2011 /p --------------------------------------------------- pDiscus için pişmiş olmak gerek, bilge olmak değil, kararlı olmak gerek, şipsevdi değil. Sab...

Aydınlatmada ledmi klasik sistemlermi kullanılmalı?

pSon zamanlarda led aydınlatmaların çoğalması dolayısıyla bu konumda çokca soru geldiğinden bu konuyla alakalı bir düzenleme oluşturmanın fayda sağlayacağını düşündüm... /p pKurmayı düşündüğünüz led sistemle aydınlatma size sadece elektrik...

Discus Karantina

pKarantina ve discusların alışması/p pÖzenli bir alıştırma ve sağlam bir karantinaya mağlesef yeterince önem verilmiyor. Karantinadaki baş hedef balıkları takip etmek, su değerlerine alıştırmak ve ana tank ile karşılıklı su aşılamalarıdır. ...

Discus Hastalıklarında ISI tedavisi

pIsı tedavisi:/p pIsı tedavinin tesiri discusun mukoza üretiminin yanı sıra genel metabolizmanın hızlanmasına ve bağışıklık direncinin artmasına yol açar. Memelilerin ateşlenmesi ile kıyaslanabilir. Kılavuz değer olarak balığın alışık olduğu...

Discus Ve Üreme...

pDİSCUSLARDA ÜREME/p pÇok boyutlu, girift ve dinamik bir yapıda yaratılan varlıklarla alakalı araştırmalar, çok yönlü ve uzun soluklu olduğu takdirde yeni sırları gözler önüne sermekte ve yaratılışa ait yeni güzellikleri ortaya çıkar...

discus Hastalık (bölüm d)

pTedaviler:/p p1. Metronidazole: 250 mg/10 litre suda kullanın. 8 veya 7 mg/litre. Her doz verilmeden önce %20 su değiştirin. Üç gün boyunca birer doz verin. Bir miktar akvaryum suyunda önceden çözün ve akvaryuma dökün./p p2. Fluke Tabs: ...

Discus Hastalık (bölüm c)

pAşağıda Belirtilenler İse Sağlık Problemleri İle İlgili Olabilen Değişikliklerdir:/p p1. Kalıcı Koyu Renk 2. Renksiz Yaralar 3. Beyazımsı Noktalar 4. Artan Deri Mukozası 5. Yumrular, Açık Yaralar 6. Kabarmış Pullar/p pGenelde diğe...

Discus habitatı

pHABİTATI :/p pAmazon nehri habitatına ait olan ve çoğunlukla hibrit türlerinin akvaryumlarımuza konuk olduğu discuslar anavatanında Heckel, Blue, Brown,Green türlerinin alt varyasyonları olarak bulunur, su ısısının 30 derece, ph ın 4 lü değe...

Discus Hastalık (bölüm a)

pYAYGIN DISCUS HASTALIKLARININ BELİRTİLERİ (SEMPTOM) TEMELLİ TEDAVİSİ:/p pAquaristlerin çoğunun, kesin teşhis ve tedaviyi sağlayacak, laboratuar tekniklerine ulaşma imkanı yoktur. Bir çok durumda semptomlar rutin tank temizliği veya besleme sı...

Spirulina

p*Doğadaki en zengin komple yüksek biyolojik değerde proteine sahiptir. Kendisine en yakın soya fasulyesinden yaklaşık 2 kat daha fazladır./p p*Doğadaki en zengin B-12 vitaminine sahip besindir. En yakın takipçisi dana ciğerine göre 2-6 ka...

Artemia zenginleştirme

Red Pepper Paste adlı ürünü kullanabilirsiniz...Red Pepper Paste, Rotifer ve Artemia için benzersiz zenginleştirici bir üründür. Red Pepper Paste, Artemia için kullanılan klasik yağ emülsiyonları ve Rotiferler için kullanılan maya tipi yemlerden fark...

Discus Hatalık (bölüm b)

pEk olarak bakteriyel problemler parazit ve yaralanmalardan sonra ikinci önceliklidir ve gerçek sebep çözüldüğünde temiz ve sağlıklı su koşullarıyla iyileştirilebilirler. Bu ilaçları dikkatli ve izleyen özel koşullarla kullanmak için iyi bir sebept...

Daphnia (Su piresi)

SU PİRESİ(DAPHNİA) Su pireleri akvaryum canlıları için ideal canlı yemlerden bir tanesidir. Balıklarda üremeyi tetikleyici özelliği uzman akvaristler tarafından ispatlanmıştır. Ayrca balıkların kondisyon kazanmaları açısından da son derece önemlidir...

Su kimyası

strongSu Kimyası /strong pSağlıklı Balıklar ve kaliteli akvaryum suyu için gerekli en önemli faktör, akvaryumunuzda değişen kimyasal dengeleri kontrol etmektir. /p pKötü su kalitesi her zaman büyük sorunlar doğurur. /p pAkvaryum...

Discus ve Dana Yüreği

pBesleyici ve üretici kişi disclerine protein açısından zengin bir besin kaynağı oluşturmak durumunda. Bu konumda tubifex gibi riziko taşımayan kolay ulaşılabilinir olan, en ucuz fiyatta olanı ve stoklama açısından ucuz maliyetli olan dana yüreği t...

Artemia

ARTEMİA KÜLTÜRÜ Artemia, Arthropoda filumunun Crustacea klasisinde yer alır. Artemia sp. Seale (1933) ve Rollefsan (1939) tarafından yavru balık beslenmesi için mükemmel bir besin maddesi olduğu keşfedilmiştir. Artemia günümüzde üretimi yapılan...

Beyaz Kurt

pBeyaz kurtlar, halkalı yuvarlak solucanlar olup toprak solucanları ile yakın akrabadırlar. Pek çok akrabası gibi beyaz kurtlarında tanımlanıp, isimlendirilmesi 1800’lerin ortalarında atağa kalkan bilimsel keşifler zamanında yapılmıştır./p p...

Kolay kabuksuz artemia hazırlanması

Kolay Kabuksuz Artemia Menüsü; Birçok arkadaşa lazım olabilecek bilgisel paylaşımımızın uygulaması için %5lik çamaşır sularından alıyoruz(3 ve 5 arası olabilir), parfümsüz olması gerek. 2 ölçü suya 1 ölçü çamaşır suyu karıştırıyoruz. Ben bir su ba...

AMAZON

pAMAZON'a Yolculuk... (12.04.2010)/p pYazan Attila Atasoy /p a href=http://s1119.photobucket.com/albums/k638/kebodiscus/?action=view¤t=a_inerken.jpg target=_blanka href=http://i1119.photobucket.com/albums/k638/kebodiscu...

Sarıysa Sarı ,Kırmızıysa Kırmızı Ama doğalıyla...

pDeğerli hobidaşlarım merhaba.../p pDeğer verdiğimiz canlılarımıza dahada iyi imkanlar sunabilmek adına her daim aklımızı kurcalayan yaşamda birşeyler olmuştur./p pDoğadan gelen şifayı nasılki kendimize araştırarak sunuyorsak ,canlıl...

alexander piwowarski ile discus söyleşisi

pDünyanın Saygın Discus üreticilerinden Alexander Piwowarski ile Sevgili Bülent Acun ağabeyimizin gerçekleştirdiği söyleşiyi kendisinin rızası ile paylaşıyorum. Bu noktada Alexander Piwowarskiye paylaşımı kabul etmesi adına ve Bülent ağabeyede em...

Discus sanatseveri...

Merhaba… pHer hangi bir şiir, bir düz yazı yazabilmeyi herkes yapabilir. Önemli olan, onun bir eser, güzel sanat eseri olmasıdır ve bu eseri yaratmanın da bazı aşamaları vardır. O...

Discus Bitki

pBitkiler/p pBitki olarak Anubias, Cryptocoryn, Echinodorus ve Vallisneriıe ile olumulu sonuçlar alınır./p pBitkiler mantıken biolojik bir görev görmeli, hızlı büyümeli ve bol miktarda oksijen üretmeli. İstenilen özelikleri anubias...

Cylop eeze

pKanada’nın tuz göllerinde seçici yetiştiricilik yöntemleriyle üretilen soğuk kurutulmuş mikro kabuklu organizmadır. Balıkların ve diğer suda yaşayan canlıların uzun süreli sağlıklı kalmalarını sağlamak, renklenmelerini, büyümelerini ve üreme kapa...

Wild Discus Kataloğu

a href=http://s1119.photobucket.com/albums/k638/kebodiscus/?action=view¤t=v1.jpg target=_blanka href=# target=_blanka href=# target=_blanka href=http://i1119.photobucket.com/albums/k638/kebodiscus/v1.jpg class=highslide onclick...

İncelemelerin uygulamaya dönüştürülerek üretimde başarı...

pÜretim Amaçlı Oluşturulan Yapay Kuraklık ve Yağmur Sezonu Bereketi.../p pBirçok tropikal kökenli balık türü,doğal ortamlarındaki değişimlerden dolayı sezona bağlı olarak yumurta dökerler. Türlerin çoğunun yumurtlama zamanı pek çok kez yağmu...

Mr. Low and Mr. Acun

p..... ''Singapurda Felix Low hiç bilinmezken ulusal yarışmada derece alınca singapur clup moderatörlerinden ve en eski singapurlu ulusal hakemlerden olan Rajan ,Felix için bir makale yazmış nasıl şampiyon olunur diye. Gerçekten güzel bir yazı bi...